ESP Sumber Protein Terbaik Buat Pengidap Kencing Manis

Assalamualaikum w.b.t

Sebenarnya ni tajuk tugasan yang mentor DN berikan pada hari ini. Alang-alang dah update di facebook, DN copy terus masuk dalam blog ni, biar lebih ramai pembaca yang dapat input.

Selalunya, Energyzing Soy Protein (ESP) adalah sinonim sebagai sumber tenaga yang berpanjangan. Ramai customer DN yang mengaku setelah amalkan ESP, mereka lebih bertenaga dan tidak mudah letih.

Tapi hari ini DN nak kongsikan info baru tentang ESP khusus buat pengidap diabetes.

DN terangkan dulu tentang diabetes, supaya nanti pembaca-pembaca dapat kaitkan fungsi ESP - Diabetes dengan lebih mendalam. DN fokus pada Diabetes Mellitus jenis II sahaja tau.
Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah ke dalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.

Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam darah akan meningkat. Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk tenaga dan juga akan merosakkan organ dan tisu yang terdedah kepada tahap glukosa yang tinggi.
Apabila usia semakin meningkat, ditambah dengan corak pemakanan dan gaya hidup sadentari masa kini, kadar sensitiviti sel terhadap insulin menjadi semakin rendah. Ini menyebabkan badan tidak boleh menggunakan insulin yang dihasilkannya secara berkesan.

Keadaan ini dinamakan sebagai rintangan insulin atau lebih dikenali sebagai diabetes mellitus jenis II.

Kenapa DN katakan ESP adalah sumber protein terbaik buat pengidap kencing manis?

Pertama - Asid amino yang terkandung dalam ESP

Kalau diteliti kandungan nutrisi yang tertera pada tongnya, ESP mengandungi kesemua asid amino perlu dan asid amino tidak perlu untuk sistem badan berfungsi dengan baik. Salah satu daripadanya termasuklah asid amino Arginine.

ESP vs Diabetes
Asid amino yang ada dalam ESP
Ada banyak kajian sebenarnya yang menunjukkan bahawa asid amino Arginine dapat MENINGKATKAN SENSIVITI SEL BADAN TERHADAP INSULIN.
"Arginine is a precursor of nitrogen oxide, a transmitting substance which has a direct influence on insulin sensitivity"

Kedua - ESP mempunyai kadar indeks glisemik yang rendah 
Indeks glisemik bagi karbohidrat adalah berdasarkan kesannya terhadap gula dalam darah. Karbohidrat yang cepat dicernakan mempunyai paras gula dalam darah yang tinggi, manakala tahap glisemik indeks yang rendah melepaskan gula ke dalam sistem badan secara perlahan.
ESP mempunyai tahap indeks glisemik yang rendah iaitu kurang daripada 55. Jika dilihat pada kandungan nutrisi yang tertera pada label makanannya, kandungan gulanya adalah rendah iaitu hanya 9g untuk satu hidangan.

Sebenarnya DN ada jumpa jurnal yang mengkaji tentang hubungan soya dan kadar indeks glisemiknya yang rendah. DN nak kena hadamkan dulu betul-betul, baru DN kongsikan dalam blog ni. Sabar ya, wahai pembaca blog yang baik-baik semuanya :)

Notakaki : Kalau nak order ESP, cepat-cepat hubungi DN tau!

Me,
Farah (DN)
SID 885249
017-673 4603

No comments:

Post a Comment