Zinc Complex merawat jerawat?

Assalamualaikum

Akhirnya dapat juga tulis entry ini.. :) Apa yang uolls tahu tentang zinc complex? Mineral zinc yang diperlukan oleh tubuh kita tau!! Bukan atap zink.. hehe.. Ok straight to the point. Masa saya buat rawatan facial haritu, sajalah tanya that pakar kulit,

Saya : Adakah diet supplementary boleh menyumbangkan kepada masalah jerawat?
Pakar kulit : Bergantung kepada jenis kulit. If u punya kulit, vit E tak sesuai.. Sebab boleh menyebabkan kulit jadi lebih berminyak. Bila berminyak, acne senang nak tumbuh dan cepat merebak.. Sebab tu u punya jerawat lambat nak sembuh.
Saya : (Glurrpp..) Oo.. yake? Patutlah.. So apa suplemen yang sesuai untuk saya consume?
Pakar kulit : For your skin, zinc is better. Zinc boleh rawat masalah jerawat.

Ok, dah dapat jawapan. Patutlah selama ni consume vit E jerawat tak surut2.. Rupanya jadi tempat pembiakan. Huhu.. TAPI, JANGAN SALAH FAHAM TAU. Bukannya vitamin E ni tak elok. Vitamin E punya kelebihannya yang tersendiri dalam merawat masalah kulit. Untuk hilangkan parut, Vitamin E memang superb. Ditambah dengan sifat anti-oksidannya. Untuk mereka yang punya masalah kulit kering, vitamin E boleh membantu untuk melembapkan kulit. Cumanya, saya yang salah konsep. Main bedal je.. Kesimpulannya, before consume any product, better dapatkan consultation from ur distributor.. Explain in details apa masalah uolls.. kulit kering ke, banyak jerawat ke, nak hilangkan parut ke, muka berminyak sangat ke.. I’m sure they’ll give u the best consultation. (Eii.. I pun distributor tau.. Ni cerita lama yang baru nak diceritakan untuk kebaikan bersama.. ;p)

Eh, sebenarnya bukan nak cerita tentang Vitamin E.. Saya nak cerita tentang zinc complex. Benarkah zinc complex dapat merawat masalah jerawat? Pengalaman saya sendiri (sejak dapat advice dp that pakar kulit), saya memang amalkan pemakanan zinc. Bila jerawat tumbuh je kat muka, saya akan makan 1-2 tablet zinc sehari. Dan, memang betul!! Jerawat sangat cepat kecutnya. Dan tak berjangkit pada bahagian muka yang lain. Alhamdulillah.. Akhirnya jumpa juga penyelesaian kepada masalah ni. Sekarang ni pun dah tak ada jerawat2 besar kat muka. Yang ada hanya butiran halus tu pun satu dua butir jer.. :) Normal la tuh kan.. 
Zinc ini lah saya dok telan hari2 demi untuk dapatkan kulit yang cantik. Tak besar pun.. kecik lagi dari duit 5 sen.. psstt.. zinc complex shaklee adalah dalam bentuk zinc gluconate tau. Ada kajian menunjukkan pengambilan 30mg  zinc (zinc gluconate atau zinc sulfat) dapat merawat jerawat.
(1 tablet zinc complex Shaklee adalah bersamaan 15mg; sebab tu ada kalanya saya ambil 2 tablet sebelum makan --> ni depends pada individu ya..)

Bagaimana pula zinc complex membantu merawat masalah jerawat?

1) Zinc mengawal penghasilan minyak pada kulit
2) Zinc bersifat anti-inflamasi (mempunyai ciri-ciri anti-radang) --> Membantu mengurangkan kerengsaan kulit akibat jerawat
3) Zinc boost immune system --> Membantu tubuh melawan bakteria yang menyebabkan jerawat (Propionibacterium acnes)
4) Zinc is an important co-factor in helping the body to process vitamin A and E; yang mana kedua-duanya juga turut membantu tubuh melawan jerawat
Zinc - Vitamin A - Vitamin E --> Gabungan ketiga-tiga vitamin dan mineral ini membantu tubuh mengawal hormon. Hormon yang tidak stabil boleh mengakibatkan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit
5) Zinc juga membantu dalam pertumbuhan tisu supaya kulit sentiasa segar
6) Zinc terlibat dalam sistesis protein dan pembentukan kolagen dalam badan --> Kedua2nya penting untuk mengekalkan kulit yang sihat dan mengawal pengeluaran minyak secara normal

Sumber rujukan :

Hubungi Pengedar Shaklee Anda (Farah); 
@ sms/whatsapp : 017-6734603 
@ emel : diana_1112@yahoo.com 

4 comments:

  1. Terimakasih atas informasinya karena saya lagi cari informasin tentang cara menghilangkan jerawat secara alami
    .

    ReplyDelete
  2. terimakasih atas informasinya gan, saya mencari informasi tetang jerawat yang selalu mengganggu penampilan wajah.
    .

    ReplyDelete
  3. nak tanya, zinc boleh d mkn dgn vit c tak? sy ada consume vit c pahang pharma sgt. but ingt nk consume zinc jugaklaa.

    ReplyDelete
  4. nak tanya, zinc boleh d mkn dgn vit c tak? sy ada consume vit c pahang pharma sgt. but ingt nk consume zinc jugaklaa.

    ReplyDelete